Matematikai Olimpia,  9. évf.,  2001/02,  I. ford. feladatai
  1. Az olyan négyszöget, melynek semelyik két oldala sem egyenlő hosszú, nemegyformaoldalú-nak fogjuk nevezni. A szabályos 12-szög területe 81 cm2. Szerkesszétek meg az összes olyan alakilag különböző nemegyformaoldalú négyszögeket, melyek csúcsai a 12-szög csúcsaiban vannak. Határozzátok meg mindegyik négyszög területét.

  2. A jégkorongbajnokságon a Zöldek 3-szor nyertek és így az 1. helyen helyezkedtek el 7:1 összpontszámmal. A Pirosak összesen 2:3 pontot értek el, a Kékek összesen 3:3-at. Az utolsó helyen a Barnák helyezkedtek el, ők mindhárom mérkőzésüket elvesztették és az összpontszámuk 1:6 volt. Töltsd ki az ábrán látható mérközések táblázatát, ha tudod, hogy a Zöldek megverték a Pirosakat 3:0 pontszámmal és tudod, hogy a Pirosak is és a Kékek is pontosan egyszer nyertek, egyszer vesztettek és egyszer játszottak döntetlenre.

  3. A 27 cm2 területű tengelyesen szimmetrikus ötszögnek pontosan három belső szöge derékszög és pontosan 3 oldala egybevágó.Határozd meg az ötszög másik két belső szögének nagyságát és a három egybevágó oldala közül valamelyiknek a hosszát.

  4. Az én mamám 1948.3.16.-án született. Ez szép dátum, mert igaz rá hogy  48 = 3 . 16 . A 20. század melyik éveiben volt a legtöbb ilyen szép dátum?

  5. Az  élű kocka mindegyik lapjára ragasztottunk egy olyan szabályos négyoldalú gúlát, hogy egy 12 lappal rendelkező test keletkezett. Hány csúcsa van ennek a testnek? Hány %-kal nagyobb ennek a testnek a térfogata az eredeti kocka térfogatánál?

  6. Az Óriások szigetének ugyanannyi a lakossága mint a Törpék szigetének. Az egyik szigeten sem él két ugyanolyan súlyú lény. Két óriás és két törpe kivételével mindenkinek a saját szigetén két barátja van, melyek közül az egyik 2 kg-mal nehezebb, a másik 2 kg-mal könnyebb nála. A két legnehezebb törpe súlya együtt ugyanannyi, mint a legkönnyebb óriás súlya. A három "középső" törpe súlya együtt ugyanannyi, mint a középső óriás súlya. A négy legkönnyebb törpe súlya együtt ugyanannyi, mint a nyolcadik legnehezebb óriás súlya. Határozd meg, mennyi a lakossága a Törpék szigetének és hány kg-mal nehezebb a legnehezebb óriás a legkönnyebb törpénél.