Matematikai Olimpia,  6. évf.,  2009/10,  I. ford. feladatai
 1. Jancsi és Juliska a nagymamához járnak, akinek van egy cukrászdája és mézeskalácsot árul. Mindkét gyerek természetesen segít a nagymamának, főleg a mézeskalács díszítésével. Amíg a nagymama öt mézeskalácsot díszít, addig Juliska hármat és Jancsi kettőt. A legutóbbi látogatásnál mindhárman összesen öt teljes tálca mézeskalácsot díszítettek. Juliska a nagymamával az egész idő alatt díszítettek, Jancsi eleinte díszített, később minden tálcára tizenkét mézeskalácsot rakott és hordta a tálcákat a kamrába. Mindhárman egyszerre kezdték a munkát és egyszerre is fejezték be.
  a) Hány mézeskalácsot díszített Jancsi?
  b) Mennyi ideig tartott nekik a munka, ha a nagymamának 4 percet tart egy mézeskalács díszítése?
  c) Mennyi ideig segített Jancsi díszíteni?

 2. Robi mobiljának négyszámjegyű PIN-kódja nagyon érdekes:
  a számjegyei prímszámok,
  az első és második számjegy (ebben a sorrendben) prímszámot alkot,
  a második és harmadik számjegy (ebben a sorrendben) prímszámot alkot,
  a harmadik és negyedik számjegy (ebben a sorrendben) prímszámot alkot,
  Robi elfelejtette a PIN-kódot, de ismeri az összes fent említett tulajdonságot és igyekszik üzembe hozni a kikapcsolt mobilt. Milyen számokat kellene kipróbálnia?

 3. A következő ábrán hét egyforma négyszögből álló idom van. Mennyi ennek az idomnak a kerülete, ha egy négyszög kerülete 17 cm?

 4. Apu elhatározta, hogy Marci fiának minden hónapban egyszer zsebpénzt fog adni. Az első zsebpénzt Marci januárban kapta. Apu minden hónapban 4 €-val emelte a zsebpénzt. Ha Marci nem költekezne, akkor a 12.-ik zsebpénz után karácsony előtt lenne 900 €-ja. Hány €-t kapott Marci januárban első zsebpénzként?

 5. A csillagok helyett írj számokat úgy, hogy a két feladat eredményének összege 5842 legyen.

 6. Az iskolai olimpiára a diákok fakockákból dobogót készítettek, lásd az ábrát. Hány kockát használtak összesen? Az összeállított dobogó egész felületét (az alján kívül) fehérre festették és az eredményhirdetés után a dobogót szétszedték. Hány kockának volt 6, hánynak 5, 4, 3, 2, 1 ill. 0 fehér fala?