Matematikai Olimpia,  6. évf.,  1999/00,  I. ford. feladatai
  1. A csillagok helyébe írj számjegyeket úgy, hogy az egyik művelet eredménye 7-szer nagyobb legyen a másik művelet eredményénél.

  2. A 12 cm oldalhosszúságú négyzetet oszd fel három egyenlő kerületű téglalapra úgy, hogy ezek a kerületek a lehető legkisebbek legyenek.

  3. Az Édes világ nevű cukrászdában kisebb harmincgrammos és nagyobb százgrammos JÚLIA csokoládét árulnak. A kisebb JÚLIA csoki ára 7 Sk, a nagyobbé 24 Sk.
      a)  Legalább hány koronát vigyen magával a nagymama, hogy unokáinak 750g JÚLIA csokoládét vásárolhasson?
      b)  Legfeljebb milyen mennyiségű csokoládét vásárolhat a nagymama, ha csak 110 Sk-ja van?

  4. Anyuka az üzletből egy doboz kockacukrot hozott. Zsóka először az egész "felső réteget" ette meg, azaz 77 kocka cukrot. Utána az egyik "oldalsó réteget", amelyben 55 kocka cukor volt, s legvégül az "elülső réteget" fogyasztotta el. Hány kocka cukor maradt még a dobozban?

  5. Gondoltam egy négyjegyű számot. Az első két számjegy összege 3, az utolsó kettőé pedig 7, és a középső két számjegyből alkotott szám osztaható 4-gyel. Melyik számra gondolhattam? Határozd meg az összes lehetőséget!

  6. A hét törpe örömet szeretett volna szerezni Hófehérkének, ezért egy gyönyörű, téglalap alakú tükröt vásárolt neki. Hazafelé menet a tükröt figyelmetlenségből összetörték. Az összetört részek az alábbi ábrán látható háromszögek. A törpék meg szerették volna javítani a tükröt, de ez egyiküknek sem sikerült. Mindegyikük más-más négyszög alakú tükröt állított össze. Rajzold le ezeket a tükröket!