Matematikai Olimpia,  5. évf.,  2005/06,  I. ford. feladatai
 1. Az üres mezőkbe írd be 1-től 20-ig a természetes számokat (mindegyiket csak egyszer használhatod) úgy, hogy a számtani összefüggések érvényesek legyenek.

 2. Egy bolhácska a vízszintes számtengelyen ugrál. Csak két hosszúságú ugrást tud tenni. Az egyikkel 14-et ugrik jobbra vagy balra, a másikkal 18-at jobbra vagy balra. Most pontosan a 2-es számon áll.
   a)   Találj olyan lehetőséget, hogy négy ugrással a 10-es számra kerüljön.
   b)   Azt állítja, hogy tegnap a 13-as számon volt. Igazat mond vagy hazudik? Indokold meg.

 3. Egy mesebeli, felfújható, beszélni tudó négyzet oldalának hossza 5 perccel ezelőtt 8 cm volt. Minden hazudásnál megkétszereződik a kerülete. Minden kimondott igazságnál megrövidül minden oldala 2 centiméterrel. Az utóbbi 5 perc alatt kétszer hazudott és kétszer mondott igazat.
  a)   Mennyi lehet a legnagyobb kerülete most?
  b)   Mennyi lehet a legkisebb kerülete most?

 4. Péter 4 autócskát vett a vásáron: fehéret, zöldet, pirosat és kéket. A fehér autó kétszer annyiba került mint a piros, a zöld háromszor annyiba mint a fehér és a kékért annyit fizetett, mint a pirosért és a fehérért összesen. A piros 70 koronával olcsóbb volt, mint a zöld. Mennyibe kerültek egyenként az autók?

 5. Százlábú anyukának két gyermeke és egy férje van. Mindegyiknek száz lába van és a család minden tagja minden nap tiszta zoknit vesz fel. Szombaton reggel 6 órakor százlábú anyuka elkezdte mosni a piszkos zoknikat. Egy mosásra 357 zokni fér a mosógépbe és a mosás két és fél óráig tart. Állapítsd meg, mikor fejezi be a mosást, ha tudod, hogy a zoknikat egyszer szokta mosni hetente és a zoknik betétele a mosógépbe 2 percig, kivétele a mosógépből 3 percig tart.

 6. A hűtőben tégla alakú sajt van (lásd az ábrát). Anyuka egymás után levág belőle 1 cm vastag kirántanivaló szeleteket. Először levágott előlről apukának, azután oldalról Gyurikának, utána hátulról magának és végül a másik oldalról Annuskának. Írd fel az egyes szeletek méreteit. Állapítsd meg a maradék sajt méreteit.