Pitagorasz verseny,  7. évf.,  2004/05,  I. ford. feladatai
 1. Mennyi a számok szorzata 0-tól 100-ig?

 2. Melyik szám következik a sorozatban:   1, 2, 3, 5, 8, 13, ...

 3. Jani ezt mondta: „10 év múlva kétszer annyi éves leszek, mint 4 évvel ezelőtt voltam“. Hány éves most Jani?

 4. Mennyi a területe az egyenlőszárú derékszögű háromszögnek, ha az egyik befogójához tartozó magasság 2 cm?

 5. Helyezz át egy pálcikát úgy, hogy a felírás matematikailag helyes legyen:

 6. Misi reggelire megette a dinnye harmadát, ebédre a maradék felét és vacsorára pedig a maradékot, ami 1 kg-ot nyomott. Mennyi volt az egész dinnye tömege?

 7. Józsi apukája bekerítette a négyzet alakú kertet, melynek oldala 60 m. Dani apukájának ugyanekkora területű téglalap alakú kertje van, melynek egyik mérete 90 m, ezért ugyanannyi kerítésanyagot vásárolt, mint Józsi apukája. Hány méter kerítésanyag fog neki hiányozni?

 8. Mennyi pléhvel kevesebb szükséges egy 8 m3 térfogatú kocka alakú doboz elkészítéséhez, mint egy ugyanolyan térfogatú téglatest alakú dobozéhoz, melynek két mérete 1 m és 4 m ?

 9. Határozzátok meg a 78 kerületű téglalap területét, ha szomszédos oldalainak aránya 7:6 !

 10. Az 1 cm2 területű ABCD négyzetbe egy ABS háromszög van írva. Az S pont a CD oldal felezőpontja. Mekkora a területe az ABS háromszögnek?

 11. Öt egymást követő páratlan szám összege –5. Melyek ezek a számok?

 12. 4 számkártyánk van a 3, 1, 0, 0 számjegyekkel. Hány különböző kétjegyű számot tudunk kirakni ezeknek a számkártyáknak az átrendezésével?

 13. Egy kiló alma 36 Sk-ba kerül. Mennyibe kerül  kg ugyanebből az almából?

 14. A testvérek beszélgetnek. A fiú mondja: „Nekem annyi lánytestvérem van mint fiútestvérem“. A lány erre ezt mondja: „Nekem háromszor annyi fiútestvérem van mint lánytestvérem“. Hány gyerek van a családban?

 15. Egy kétjegyű szám számjegyeinek összege 8. Ha felcseréljük a számjegyek sorrendjét, 36-tal kisebb számot kapunk. Írd le a számot!