Matematikai Olimpia,  7. évf.,  2001/02,  I. ford. feladatai
  1. Janka sálat kötött testvérének, Lukácsnak. Lukácsnak a sál egyáltalán nem tetszett, ezért minden este titokban Janka aznap megkötött sorainak a negyedét kifejtette. Janka hétfőn kezdte kötni a sálat. Kedden 24 sorral többet kötött mint hétfőn. Szerdán kétszer annyit kötött mint hétfőn. Csütörtökön már csak 36 sort kötött és a kész, 180-soros sálat odaadta Lukácsnak. Hány sort kötött Janka kedden? Összesen hány sort fejtett ki Lukács?

  2. Az ábrán látható négyzethálón ki van jelölve két négyzet összes csúcsa. Határozd meg a két négyzet közös részének a területét.

  3. Majonak össze kellett szoroznia két tizedes számot. A tizedes vesszőket összetévesztette a szorzás jelével (ponttal) és így négy egész számot szorzott össze. Hiba nélkül számolt, eredményül 15228-at kapott. A helyes eredménynek azonban 589,17-nek kellene lennie. Milyen számokat kellett eredetileg összeszoroznia?

  4. A táborban a vezetők szétosztották a gyerekeket 5-ösével csapatokba, de az utolsó csapat nem volt teljes. Ezért az új játéknál már 8-asával próbálták meg szétosztani őket, de igy sem "jött ki". A második játéknál így 4 csapattal kevesebb csapat versenyzett mint az elsőnél. A nem teljes csapatokban mindig páros számú gyerek volt. Mennyi gyerek lehetett a táborban?

  5. Jelöld meg a kocka csúcsait egész számokkal 1-től 8-ig úgy, hogy a kocka minden egyes lapjára a laphoz tartozó számok összege:
    a) prímszám,
    b) különböző prímszám legyen.

  6. Az öreg farmer úgy döntött, hogy az összes vagyonát - egy csorda bárányt - szétosztja a gyerekei között. Először a csordát két részre osztotta 1:3 arányban. A kisebb részt odaadta elsőszülött fiának, a nagyobb részt ismét szétosztotta 1:3 arányban. Az új részekből a kisebbet odaadta másodszülött fiának, a nagyobb részt ismét szétosztotta 1:3 arányban. Ezt addig folytatta így, míg nem kapta meg az összes fiú a részét, majd a megmaradó részt odaadta egyetlen lányának. Határozd meg, mennyi báránya volt a farmernak, ha tudod, hogy a középső fia 156 bárányt kapott. Melyik gyereke kapta a legtöbb bárányt?