Matematikai Olimpia,  6. évf.,  2010/11,  I. ford. feladatai
 1. Miközben Bernard a garázsajtót festette, tévedésből befestette a fali hőmérő skáláját. A higanycső sértetlen maradt, így Bernard az eredeti skálát átragasztotta egy saját gyártásúval. Gondosan kijelölte rajta az egyenlő beosztást és meg is számozta. Viszont az ő beosztása más lett, mint az eredeti, ahol egy beosztás egy Celzius fokot jelentett, és a nulla is máshova került, mint az eredeti 0°C. Így aztán Bernard saját egységekben, úgynevezett bernardokban mérte a hőmérsékletet. Amikor az eredeti hőmérő 18°C-t mutatott volna, 23 bernardot mutatott, 9°C helyett pedig 8 bernardot mutatott. Milyen a hőmérséklet C°-ban mérve, ha Bernard hőmérője 13 bernardot mutat?

 2. Egy mikrohullámú sütőket gyártó cég rövid prezentáció után árulni kezdte a termékeit. Csütörtökön eladtak nyolc egyforma sütőt. Másnap már egy új modellt is kínáltak, úgyhogy a vásárlók vehettek ugyanolyan modellt, mint csütörtökön, vagypedig újat. Szombaton minden érdeklődő az új modellt választotta, így a cég ezen a napon hat új modellt adott el. Az egyes napokon a cég bevétele 590 €, 720 € és 840 € volt, de nem áruljuk el, hogy melyik összeg melyik naphoz tartozik.
  Mennyibe került a mikrohullámú sütő régebbi modellje?
  Hány új modellt adott el a cég pénteken?
  Megjegyzés: A mikrohullámú sütők ára euróban egész szám.

 3. Béla leírta a 2010 számot betűköz nélkül százszor egymás után. Hány négyjegyű és hány ötjegyű szimmetrikus szám található az így kapott számban? (Szimmetrikus az a szám, amely elölről és hátulról olvasva ugyanaz, pl. 39193.)

 4. Vendel bácsi és unokái korának szorzata 2010. Az összes unoka korának összege 12 és semelyik két unoka nem egyidős. Hány unokája van Vendel bácsinak?

 5. A táborban két csapatvezető két táborozóval és egy kutyával át akartak jutni a folyón. Csak egy 65 kg teherbíró képességű csónak állt a rendelkezésükre. Szerencsére mindegyikük (a kutyát kivéve) képes volt egyedül is átevezni a csónakkal. Mindegyik csapatvezető megközelítőleg 60 kg-os volt, mindkét táborozó megközelítőleg 30 kg-os és a kutya 12 kg-os. Hogyan tudtak átjutni a folyón? Legalább hányszor kellett a csónakkal átevezni a folyón?

 6. Károly körberakta a téglalap alapú dobozt kockákból álló szegéllyel. Pontosan 22 egyenként 1 dm élhosszúságú kockát használt fel, amelyeket egy rétegben szorosan egymás mellé rakott. A szegély és a doboz oldallapjai között nem volt hézag és az egész építmény szintén téglalap alapú lett. Milyen méretű lehetett a doboz alaplapja?