Matematikai Olimpia,  5. évf.,  2010/11,  II. ford. feladatai
  1. Miro leírta egy sorba a hetes szám minden többszörösét 7-től 70-ig. A számok közé nem rakott sem vesszőt sem helyközt és a legkisebbtől a legnagyobbig írta le őket. Ebben a számsorban áthúzott tizenegy számjegyet. Milyen legnagyobb és milyen legkisebb számot kaphatott?

  2. Miloslav lovag egy lovagi tornára készült Vidámosra. A torna szerdán volt. Mivel Lovagfalva, ahol lakott, kétnapnyi járásra volt Vidámostól, már hétfőn elindult. Az út további két városon át vezetett, Csontoson és Fogason. Az első napon Miloslav 25 mérföld megtétele után Fogason hált meg. A második napon, kedden szerencsésen megérkezett Vidámosra. A tornát fölénnyel nyerte, így csütörtökön hazafelé még gyorsabban haladt. Hat mérfölddel többet tett meg, mint hétfőn és Csontoson aludt. Pénteken a maradék 11 mérföld megtétele után hazajutott. Milyen messzire van egymástól Fogas és Vidámos?

  3. A Napfény fürdő gondnoka 58 napernyőt vett a fürdővendégek részére, pirosakat és sárgákat. A pirosak kilencesével voltak csomagolva, a sárgák pedig négyesével. A gondnok minkét színből egész csomagokkal vett. Hány sárga napernyőt vásárolhatott?