Matematikai Olimpia,  4. évf.,  2009/10,  I. ford. feladatai
  1. Írjatok számokat a szorzó piramis üres tégláira úgy, hogy a második sortól kezdve minden téglán a közvetlenül fölötte lévő két téglán felírt szám szorzata legyen. Az első sorban csak egyjegyű számok vannak.

  2. Annuska cukorkát osztott magának és Évának. Magának 11-t adott, Évának 2-t. Azután magának 10-t, Évának 4-t. Azután magának 9-t, Évának 6-t... tehát magának mindig egyel kevesebbet és Évának mindig kettővel többet mint azelőtt. A cukorkaosztást addig folytatta, amíg az összes cukorka elfogyott. A lányok nagy meglepetésére végül mindkettőjüknek ugyanannyi cukorkája volt. Hány cukorka volt összesen?

  3. A táblába írd be 1-től 12-ig a számokat, mindegyiket éppen egyszer. Az egyes sorokban példák vannak összeadásra, kivonásra, szorzásra és osztásra és mindnek helyesnek kell lenni. Továbbá minden sorban a számokat balról jobbra a legnagyobbtól a legkisebbikig kell beírni.

  4. Gyuri az iskolából hazafelé az iskolai léckerítés mellet jár. Hétfőn elhatározta, hogy útban hazafelé minden második lecet megjelöl krétával. Kedden, szerdán és csütörtökön ezt megismételte minden második addig meg nem jelölt léccel. Pénteken reggel megállapította, hogy már csak 7 léc nincs megjelölve. Mennyi lehetett a legkevesebb és mennyi a legtöbb léc az iskola kerítésén?

  5. Samunak három nővére van. Mindegyik mással foglalkozik és mindegyik egy állatkát tart. Lili teniszezik. A legfiatalabb zongorázik. Évi nem tanul nyelveket. Mari nem a középső. A zongorán egy nagy fekete macska szokott ülni. A középső egy papagájt tart. A harmadik állat egy kutya. Írd le Samu legidősebb húga nevét, mivel foglalkozik és milyen állatot tart.

  6. Márton egy papírból kivágott egy 2 cm x 6 cm téglalapot. Ezen kívül van még egy téglalapja és egy négyzete. Ebből a három darabból össze lehet rakni egy négyzetet úgy, hogy az egyes darabok nem fedik egymást. Milyenek lehetnek a darabok méretei? Ilyen téglalap több van, találj két megoldást.