Matematikai Olimpia,  4. évf.,  1999/00,  I. ford. feladatai
 1. Miután anyuka 25 palacsintát megsütött, a gyerekek nekifogtak az evésnek. Amíg az anyuka két palacsintát megsüt, a gyerekek hármat megesznek. 27 palacsinta elfogyasztása után a gyerekek befejezték az evést, és anyuka is befejezte a sütést. Hány palacsinta maradt anyukának és apukának?

 2. A csillagok helyébe írj számjegyeket úgy, hogy a két példa eredményének az összege 18210 legyen:

 3. Tomi külföldi csokoládét kapott ajándékba. A csokit fokozatosan fogyasztotta el úgy, hogy vagy egy egész sort, vagy egy egész oszlopot tört le belőle. Az első darab 18 grammos volt, a második 9 grammos, a harmadik pedig 15 grammos. Rajzolj meg egy kis téglalapot - ez lesz a csokoládé egy darabja -, majd rajzold meg az egész csokoládét, és Tomi által letört egyes darabjait. Mindegyik rajz alá írd oda a tömegét.

 4. Ma reggel Péter a nagyraktárban 125 üveg üdítőt vásárolt. Mindegyikért 7 Sk-t fizetett. Ezeket az üdítőket a strandon 10 Sk-ért árulta, az üres üvegek darabját pedig 3 Sk-ért vásárolta vissza. Péter a nap folyamán két üdítőt megivott, egyet kiöntött, kettőt összetört, a többit sikerült eladnia. Este 25 üres üveget vitt vissza a nagyraktárba, mert a többi üveget nem hozták vissza. A nagyraktárban minden egyes üvegért 2 Sk-t fizettek neki. Mennyit keresett Péter az üzleten?

 5. Írd be az ábrába a hiányzó 5 számot, ha tudod, hogy:
   - A táblázat minden száma különböző.
   - Az összeg minden sorban és minden oszlopban egyforma és a lehető legkisebb.

  Magyarázd meg, hogy miért nem lehet a te összeged ennél kisebb.

 6. Az iskolakonyhán süteményt sütöttek, és azt  4 x 4 cm-es négyzetekre vágták szét. A szeletek között 1 cm rést hagytak, hogy azok ne ragadjanak össze. A kisebb, négyzet alakú tálcán 4 ilyen süti fért el, és a széleken semmilyen hely sem maradt. Rajzold le ezt a tálcát négyzethálós papírra a süteményszeletekkel együtt. Hány süti fér el egy nagyobb tálcán, melynek méretei 11-szer nagyobbak a kisebb tálca méreteinél?